EquinoxForum.net Bookmark and Share
July 24, 2014, 08:43:21 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Welcome to TerrainForum, EquinoxForum & SRXForum! We're glad you found us!
   
   Home   Help Search Gallery Login Register  
Registered users see fewer ads.
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: No low beam but high beam works  (Read 4405 times)
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
shantz24
Newbie
*
Offline Offline

Posts: 3




Ignore
« on: February 23, 2011, 06:52:34 PM »

Having a problem with my girlfriends 2005 Equinox.  Passenger side high beam works but low beam does not.  Changed bulb 2x, no luck.  Socket was cracked and 2 wires showed some corrosion, clipped wires and bought a new socket and installed it.  Still same problem.  Used a volt meter and can not find a difference between passenger and driver side either with lights on or off.  RH/LH Headlamp fuses under the hood are OK.  I am at a loss as to what it can be. 

Can anyone tell me how these dual filament bulbs work?  Seems like what appears to be the ground for low beam becomes energized when the high beams are on.  Are the 3 wires wired in some sort of phases that switch?  I had originally thought that one would always be ground and the others would be hot.  I guess thats not it? 

Any help would be greatly appreciated.  Don't really want to pay someone $70/hour to fix this.
Logged
fireman591
Sr. Member
****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 365




Ignore
« Reply #1 on: February 23, 2011, 07:39:35 PM »

Just a guess but check the relays. My Saturn Vue uses a relay to switch the grounds. Those vehicles are on the same platform so maybe it will apply to your problem.
Keep us posted
Logged

Ordered a carbon Black metalic SLE2 awd  with sunroof and 18" wheels 7/21/10
1100 status till 9/2/2010 (dealer lied about allocation)
9/3/10      2100
9/8/2010   3100 (tpw note 10/4/2010 )
10/5/10     3800
10/13/10    5000
shantz24
Newbie
*
Offline Offline

Posts: 3




Ignore
« Reply #2 on: February 23, 2011, 08:06:38 PM »

I had checked the fuse box under the hood and only saw the two fuses for the headlamps, no relays.  There was the driving lamp relay and fog lamp relay.  Might it be the driving lamp one?  I am not real sure what lights are the driving lamps on it. 

On the center console there is the Headlamp relay but it doesn't look like it would control Left/Right independently.

I'll be the first to admin I don't know much about these cars, so any info is great.  Thanks for the quick response fireman.
Logged
fireman591
Sr. Member
****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 365




Ignore
« Reply #3 on: February 24, 2011, 05:42:44 AM »

I had checked the fuse box under the hood and only saw the two fuses for the headlamps, no relays.  There was the driving lamp relay and fog lamp relay.  Might it be the driving lamp one?  I am not real sure what lights are the driving lamps on it. 

On the center console there is the Headlamp relay but it doesn't look like it would control Left/Right independently.

I'll be the first to admin I don't know much about these cars, so any info is great.  Thanks for the quick response fireman.

Most light relays are "double through" Meaning they have a output post for 2 lights. A four prong relay is a single through and a five prong relay is a double through.
Logged

Ordered a carbon Black metalic SLE2 awd  with sunroof and 18" wheels 7/21/10
1100 status till 9/2/2010 (dealer lied about allocation)
9/3/10      2100
9/8/2010   3100 (tpw note 10/4/2010 )
10/5/10     3800
10/13/10    5000
shantz24
Newbie
*
Offline Offline

Posts: 3




Ignore
« Reply #4 on: February 24, 2011, 07:59:38 PM »

Was not able to determine exact cause of it but after talking to a local mechanic that has seen this happen in other cars we "fixed" it.  Mechanic suggested the fix he uses......ran a jumper from the driver side to the passenger side.  Everything works just fine.  Mechanic said he traced the cause to a ground short or defect in the wiring harness but for the price of a harness this works.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines | Sitemap
©2014 EquinoxForum.net All Rights Reserved.
All trademarks referenced herein are property of their respective owners.
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!